Slovenci grade Biljane, zadarsku Lećevicu

Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije donijela je odluku o odabiru izvođača radova na projektiranju i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom „Biljane Donje”. Centar će graditi „RIKO”, Ljubljana, a iznos odabrane ponude je 369 milijuna kuna bez PDV-a (procjena je bila 295 milijuna, ali se kaže da je građevinski sektor u krizi, a ova procjena stara). U svojim referencama RIKO između ostaloga ima i izgradnju produžetka postrojenja u Ljubljani. Uz njihovu stigla je još samo jedna ponuda, poljskog Control processa od 440 milijuna kuna.

Naši izvođači ili ovo ne mogu napraviti zbog krize ili ih ne zanima jer je sve po strogim europskim standardima – 90% sufinancirano (70% EU +20% Fond), a 10% daje lokalna zajednica.

Točno 12 mjeseci je trajao natječaj, a još 12 mjeseci se daje za ishođenje svih 30 građevinskih dozvola, 21 mjesec treba za izgradnju te 6 mjeseci za probni rad. Lećevica još nije ni počela proces.

Van ovoga ide problem da se gradi MBO postrojenje koje je po novim planovima EU-a zastarjelo. Skupo će se platiti umjesto da se to uložilo u primarno razdvajanje. Skupo će koštati i održavanje i dobit ćemo produkt koji nitko već sada ne želi (gorivo iz otpada za cementare i spalionice), a trebaju još 3-4 godine do kompletne izgradnje …

I sve će to kasnije građani platiti.

 

Image may contain: outdoor, nature and water

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s