Izvješće Promet 2017.

[PROMET] Promet je radio prošlu godinu u minusu 9 milijuna kuna. Sustav je kratkoročno neodrživ. Zaposlenih 678: prometni sektor 384 (vozači 345, ostali 39) , tehnički sektor 159, komercijalni sektor 30, sektor razvoja 3, financijsko računovodstveni 25, pravni 16, uprava 5, kontrolori 37. Razlog gubitka po Prometu: nepotpisivanje direktive 1370 kojom ostale općine i gradovi pokrivaju trošak gubitka na njihovim linijama.

Promet je taj gubitak pokrivao parkingom kojeg je izgubio, ali istovremeno trošak nije pao u istom omjeru, plaće su dignute 5% pa se istopilo. Autobusi su stari 13 godina, vozilo se više, a broj putnika je pao. Skladište rezervnih djelova poraslo je za 28% zbog servisiranja tako starih autobusa. Dolaze nova 52 autobusa koja će zamijeniti 52 stara. Dolazi novi digitalni sustav karata (studeni). Ide se na racionalizaciju linija. Ukoliko okolne općine i gradovi ne potpišu 1370 direktivu neće im se voziti. Po novom zakonu i županija se mora uključiti u subvencioniranje troška. Grad Split subvencionira s 24 milijuna kuna.

Promet se jednostavno mora restrukturirati jer gubi tržišnu utakmicu. Sad je tu novi zakon čime je UBER uzeo dio kolača. Tko bi se vozio Prometovim autobusom? Posebno turist kad ga vidi. Čak ima nedostatak autobusa za posebne transfere pa je pao 18%. Nezakonito im 8 milijuna kuna oduzimaju drugi prijevoznici stajanjem na gradska stajališta. I to je sramota grada da ne riješi po vertikali.

Prometu nedostaju i inovacije kojima će pratiti tržišnu utakmicu, jeftinije karte, noćni prijevoz, javni sustav električnih bicikli i slično … i plan restrukturiranja … tematska sjednica mora biti …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s