Slučaj štekata na Firulama

Pročitajte, zanimljivo je. Jučer nam se najavila na sastanak korisnica tog štekata te nam je predočila sve papire koje ime. Da vam objasnim najprije kako to inače ide …

Županija izdaje koncesije na pomorskom dobru, a koncesiju može zatražiti bilo tko. Za koncesije koju Grad dobije, Grad izdaje i koncesijsko odobrenje, a na temelju godišnjeg Plan upravljanja pomorskim dobrom kojeg prije dostavlja nadležnom tijelu u županiji koje izdaje potvrdu o usklađenost.

Šta se tiče Firula, taj štekat je tamo od 1998. godine. I uredno su se koncesija i koncesijsko odobrenje raspisivali do 2015. godine.

Te 2014. godine, ova tvrtka, koja je unajmila kafić na 10 godina, traži i dobiva odobrenje za 60 m2 i plaća ga 36.000 kuna.

Međutim, 2015. godine županija više ne izdaje koncesiju, a ni Grad ne stavlja Firule u Plan upravljanja. Ova tvrtka koja je u najmu kafića, nakon šutnje županije i grada, obraća se ministarstvu. Ministarstvo iz razloga ŠUTNJE ADMINISTRACIJE izdaje koncesijsko odobrenje, sada na 208 m2, a Carinska uprava piše kaznu na iznos 114.000 kuna. Tvrtka se slaže s tom kaznom i PLAĆA taj iznos Gradu Splitu. Naravno, Grad Split taj iznos i zadržava

Idemo dalje, godina je 2016. i sve se ponavlja, Grad i županija šute. Ministarstvo upozorava županiju i Grad, na što se oni opet oglušuju, i postupak je isti. Ministarstvo izdaje koncesijsko odobrenje, Carinska uprav piše kaznu, tvrtka plaća Gradu 114.000 kuna.

Godina je 2017. i sve je isto, i koncesijsko odobrenje i kazna.

Dakle, Grad Split NIJE ODBIO nijednu uplatu, temeljem izdanih koncesijskih odobrenja, a županija i Grad nisu odradili koncesiju ni Plan iako za to nisu imali razlog.

Razlog može biti: javni interes, odnosno možda nekakvi novi momenti na tom području, odnosno nepostojanje pomorskog dobra, što isto ovdje nije slučaj. Osim toga, ne bi ministarstvo izdavalo prethodna odborenja i nalagalo kaznu kafiću, a koju je opet Grad Split bez pogovora primao.

Dakle, vrlo je jasno. Grad i Županija moraju jasno reći zašto ne raspisuju tu koncesiju i ne svrstaju Firule u taj plan.

U ovome ne zastupam nijednu stranu, to je posao očito suda, samo jasno svima treba pokazati sve papire. Štekat je makla Lučka kapetanija jer je u njihovoj nadležnosti, i maknit će i ovaj novi jer papira nema.

Zakupac opet čeka rješenje ministarstva i opet čeka kaznu Carinske uprave.

Meni je tužno da se ovo sve lomi opet preko građana. Gledamo ove tužne scene u našem gradu, rušenja i montiranja. Da ne govorim da je tamo na plažu curila kanalizacija, a da vlasnik zemlje, na čijoj se zemlji nalazi crna jama nije dopustio popravak.

A Grad je sve to gledao …

Isto tako, Grad i županija moraju postupati prema svima jednako, ako krše zakone. Bio to stranački donator, koalicija ili obični vlasnik kafića. Nebitno je …

Svako drugačije i selektivno ponašanje vodi u anarhiju, koja može i eskalirati u tko zna kojem pravcu. Vidili smo tu i prijetnje bombom, i evakuaciju plaže, zbog toga što se drugi kafić osjeća oštećenim.

Grad mora biti transparentan i pravedan. Mora …

Inače, već godinu dana upirem da se za sve plaže donesu UPU planovi, čime bi se stalo na kraj bilo kakvim i bilo čijim manipulacijama. I nikako …

 

Image may contain: sky and outdoor

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Image may contain: text

No automatic alt text available.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s